Ik (Robert-Jan) ben in de zomer van 2008 gestart met het geven van reisadvies aan reizigers die op eigen houtje naar India gaan en van hun reis iets bijzonders willen maken. In al mijn India-jaren heb ik aardig wat kennis en ervaring opgedaan, informatie verzameld en contacten gelegd. Alles bij elkaar blijkt dat een goede basis te zijn voor het helpen van mensen met bijzondere reisvragen: b.v. reizigers die geïnteresseerd zijn in zaken die iets te maken hebben met hun beroep; mensen die iets specifieks willen zien op het gebied van architectuur, muziek, dans, ambachten, kunstnijverheid en (hedendaagse) kunst; of mensen die een bezoek willen brengen aan NGO's op het platteland of in de stad. Het antwoord op bijzondere reisvragen zoek ik vaak in toeristisch weinig ontwikkelde plaatsen en streken. Als ik zelf niet direct zie hoe ik een vraag om kan zetten in een bezoek of andere reisactiviteit, vraag ik het aan vrienden en bekenden in India.

Voor mijn reisadvies ben ik op zoek naar mensen die zich aangetrokken voelen tot de DAARI-manier-van-reizen, maar die liever niet met een groep op pad gaan. Om te beginnen bespreek ik met hen de beperkingen en mogelijkheden van hun 'tijd-vlucht-geld-schema' en hoe dat zich verhoudt tot hun wensen. Al vrij snel komen we dan tot iets dat op een reisprogramma lijkt - zo los/vast als je dat zelf wilt. Ik vind het heel belangrijk een programma samen te stellen dat in evenwicht is. Daarbij is voldoende rust - geen gejakker, en geen continue verblijf in grote steden - wat mij betreft een belangrijk. Uiteindelijk kan ik contacten leggen (eventueel ook voor lokale begeleiding), bepaalde activiteiten voorbereiden en treinen en hotels boeken.

Van alle bestemmingen die ik de moeite waard vind, zijn de plaatsen in Andhra Pradesh zonder twijfel het meest bijzonder. Het gebrek aan een wijdvertakte toeristische infrastructuur, dwingt je daar kennis te maken met de leefwereld van de lokale bevolking... en dat is alles behalve een straf. Bovendien is er veel te zien op het gebied van kunstnijverheid, ambacht, muziek, dans en religie. Er zijn dorpen vol met ambachtslieden, dansscholen, tempels en ashrams. De natuurlijke omgeving is afwisselend en bij vlagen prachtig: de groene delta's van de grote rivieren, met rijstvelden, palmenbossen en veel water; de bergen en valleien in het grensgebied met Orissa; en de verlaten, nog onbedorven zandstranden.

Je kunt logeren op het platteland, in een compound van een lokale ontwikkelingsorganisatie, of in een kokospalmen-plantage aan de onbekende backwaters van Konaseema. Die backwaters omvatten o.a. een fijnvertakt mangrovegebied dat je per boot kunt verkennen. In dat zelfde gebied kun je ook gaan fietsen in de schaduw van dichte palmenbossen, langs vriendelijke dorpjes, irrigatie kanalen en velden met open baksteenovens. In tegenstelling tot de dicht bevolkte Konaseema regio, zijn de beboste dalen van de Godavari, ten noord-westen van Rajahmundry, geheel verlaten. De rust en stilte zijn overweldigend. Het lijkt alsof je in een andere wereld terecht bent gekomen. Je kunt er alleen per boot komen. Het oude groothandelscentrum van Vijayawada barst van de mensen, maar vormt eveneens een andere wereld. Met die wereld kun je kennis maken tijdens een wandeling die wordt geleid door ex-straatjongens van het lokale straatkinderenproject (SKCV). Die jongens kunnen je ook meenemen op een fietstocht door de volkswijken van de stad.. of naar een school, ziekenhuis, krantenredactie, tempel, kerk, moskee, pottenbakker, boer, politicus en ambtenaar... En dan is er ook nog Tirupati, de kleurrijke pelgrimsstad, met de rijkste en meest bezochte Hindoetempel van heel India.

Ook buiten Andhra Pradesh zijn er DAARI-reisactiviteiten mogelijk. Zo kunnen er b.v. (meer-daagse) wandeltochten georganiseerd worden in de heuvels en bergen van de Western en Eastern Ghats (resp. in Kerala en Orissa). Daarnaast zijn er veel plaatsen in India waarvoor ik, op basis van mijn ervaring en Indiase netwerk, bruikbare reissuggesties kan doen.

Een aantal bijzondere en goed doordachte reiscomponenten heb ik al eerder georganiseerd in het kader van onze groepsreizen. De meeste van die activiteiten zijn ook geschikt om alleen of met plaatselijke begeleiding te ondernemen. Lees daarom de reisbeschrijvingen elders op deze website.

Mogelijkheden Beperkingen Kosten
De kosten zijn afhankelijk van de tijd die ik in het reisadvies steek. Daarbij moet je rekenen op een bedrag van € 100 tot € 500. Het eerste gesprek is vrijblijvend.
reis op maat

weversroute

oostkustreis

architectuurreis

keralareis

reisdagboeken

reizen algemeen
  REIS OP MAAT / REISADVIES < reizen < start
  START
  REIZEN > reis-op-maat | weversroute | oostkustreis | architectuurreis | keralareis | reisdagboeken
  HANDEL > overhemden | kalamkari | papiermaché beelden | bronzen beelden | Mithila paintings |
          filmposters | RVS serviesgoed | slingers | dhurries | houtdraaiwerk | rotan | messing potten |
          marktkalender
  CONTACT
  LINKS > SKCV