Wij, Teun de Bok en Robert-Jan Baken, zijn de twee mensen achter DAARI. In samenwerking met een straatkinderenproject in Vijayawada en andere NGO's, organiseren we reizen door India: zowel groepsreizen volgens een min of meer vast programma, als individuele reizen op maat. Waar nodig, vervullen we tevens de rol van reisleider. In het begin van de jaren 90 hebben we in India gewoond en gewerkt. Zo zijn kleine stukjes India ons tweede thuis geworden. Daarvan willen wij je graag iets laten zien. Het gaat daarbij vooral om 'gewone dingen': om hoe de mensen wonen, werken en zich verplaatsen; om wat ze eten en hoe ze hun geloof belijden.

We kiezen voor een Indiase manier van reizen. Dat lijkt misschien heel logisch als je in India bent. Toch geldt dat voor de doorsnee georganiseerde reis door India niet. Bij veel mensen bestaat het idee dat bescherming tegen het vreemde, de armoede en het vuil van India noodzakelijk is. Dat idee komt voort uit een angst voor het onbekende die vaak wordt overgecompenseerd met een verblijf in, meestal onpersoonlijke, luxueuze hotels, afgestemd op westerse vragen en behoeften. De angst is begrijpelijk, maar onterecht. Je kunt in India zonder problemen in een trein, bus of fietstaxi stappen, een volkswijk inlopen en eten in een doorsnee restaurant. In tegenstelling tot de meeste reisorganisaties bieden wij een verblijf aan in typisch Indiase hotels. Ze zijn schoon, bieden kamers met eigen douche en WC, en een redelijk comfort. Wat inrichting, service en voedsel betreft, zijn ze afgestemd op de Indiase smaak en behoeften. We reizen bij voorkeur niet in een eigen bus, maar gaan, net zoals de meeste IndiŽrs, met de trein. De zware, lome treinen en de overbevolkte stations zijn werelden op zich. Reizen met de trein is een redelijk comfortabele en 'avontuurlijke' manier om iets van India te ervaren. 'Een Indiase manier van reizen' wil in het kader van onze reis ook zeggen, dat we een groot deel van de tijd besteden in toeristisch weinig ontwikkelde gebieden, met name in Andhra Pradesh.

Armoede hoort (nog steeds) bij het Indiaas straatbeeld. Je kan er niet omheen. We laten tijdens onze reizen iets van die armoede zien. Dat doen we met name door aandacht te geven aan lokale initiatieven die proberen om iets aan de problemen die er uit voortkomen te doen, in b.v. krottenwijken en dorpen en onder straatkinderen. We gaan een weg die het mogelijk maakt te genieten van de vele verschijningsvormen van India, zonder de realiteit te negeren.

DAARI is aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties, VvKR, en de Stichting Take Over Reisgarantie, STO (zie ook onze reisvoorwaarden).

reisprogramma

Wij organiseren zowel groepsreizen als individuele reizen. Alle reizen kunnen geheel of gedeeltelijk worden afgestemd op vragen van onze reizigers. Sinds onze eerste reis, in 2001, is onze actieradius vergroot. Geografisch gesproken, ligt het hart van onze reizen nog steeds in Andhra Pradesh. Maar ondertussen hebben we ook grote delen van Tamil Nadu, Orissa, Kerala, en Gujarat verkend en opgenomen in onze reizen. Sinds 2008 geven we reisadvies aan mensen die zich aangetrokken voelen tot onze manier van reizen, maar liever niet in groepsverband op stap gaan. In het begin van 2013 is ons groepsreisprogramma verkleind. Robert-Jan is gestopt met standaard groepsreizen en bezint zich over zijn toekomst als reisorganisator en -begeleider.

reizen op maat

Wil je op eigen gelegenheid door India reizen maar heb je geen zin of tijd om alles zelf te plannen / organiseren? Wil je naar toeristisch weinig ontwikkelde streken om dingen te doen die je dichter bij de lokale bevolking brengen dan de gangbare toeristische uitstapjes? Dan is het goed om ons vrijblijvend naar de reis-op-maat mogelijkheden te vragen. Op onze reisadvies pagina noemen we een aantal mogelijke bouwstenen voor een India-reis. Kijk daarnaast ook eens op de pagina's met reisideeŽn voortkomend uit onze voormalige groepsreizen: de Weversroute, waarin het leven, werk en de producten van de Indiase wevers centraal staan; en de Keralareis, waarvan het hart wordt gevormd door een voettocht van de bergen in het zuid-oosten van Kerala naar de backwaters in het zuid-westen.

Ons huidige groepsreisprogramma bestaat uit 2 reizen:

De Architectuur- / Le Corbusierreis, een 2 weekse (studie)reis rond het thema (moderne) architectuur en stedenbouw in India, met als belangrijkste bestemmingen Delhi, Agra (Taj Mahal), Chandigarh en Ahmedabad (Le Corbusier). Er is een reis gepland voor het voorjaar van 2014.
De Oostkustreis, een bijzondere 4 weekse reis langs de oostkust van India - van Chennai naar Kolkata. De eerstvolgende reis start in Januari 2014.

Fragmenten uit de reisdagboeken van de deelnemers aan onze reizen staan op de reisdagboekenpagina.

reis op maat

weversroute

oostkustreis

architectuurreis

keralareis

reisdagboeken

reizen algemeen
  REIZEN < start
  START
  REIZEN > reis-op-maat | weversroute | oostkustreis | architectuurreis | keralareis | reisdagboeken
  HANDEL > overhemden | kalamkari | papiermachť beelden | bronzen beelden | Mithila paintings |
          filmposters | RVS serviesgoed | slingers | dhurries | houtdraaiwerk | rotan | messing potten |
          marktkalender
  CONTACT
  LINKS > SKCV